14 juliol 2025
Noves adquisicions per a la Col·lecció MACBA 2025
Hem adquirit 41 noves obres que passaran a formar part de la Col·lecció MACBA aquest 2025. La Fundació continua enriquint el fons artístic del museu gràcies al compromís dels particulars i les empreses que donen suport a l’art contemporani.
Aquest any la Fundació MACBA ha adquirit aquest conjunt d’obres a proposta de la direcció del museu i l’equip curatorial de Col·lecció i avaluades pel Comitè Assessor Internacional, composada per professionals de reconegut prestigi en l’àmbit de l’art contemporani:
- Basel Abbas & Ruanne Abou-Rahme — Untitled (2024–2025) — Co-producció amb la Brown University (Providence), Kunstinstituut Melly (Rotterdam) i Nottingham Contemporary
- Claudia Andujar — Sonhos Yanomami (2002)
- Iñaki Bonillas – Vidas breves (2023)
- Gregori Civera y Josep M. Molinos — MACBA en construcció (1993–1995)
- Patricia Dauder — Balsa (2011)
- Esther Ferrer — Acciones corporales (2013)
- Bouchra Khalili — The Circle (2023) — adquisició en col·laboració amb la Luma Foundation
- Carlos Motta — Gravidade (2024)
- Nicolás Paris — Pensadores para un protobosque (2023)
- Antonio Pichillá — Kukulkán (2018)
- Thomias Radin — Rivâl (2023) — Premi Adquisició LOOP Fair 2024
- Rosario Zorraquín — Oruguismo (2021)

Es tracta d’obres d’artistes de consolidada trajectòria nacional i internacional i que s’adscriuen a les quatre principals línies d’investigació actuals del museu basades en: la recuperació de figures del context local; les polítiques decolonials, post-colonials i anticolonials; la performance i acció i, finalment, les noves ecologies i teories multiespècie.
Destaca especialment l’adquisició del conjunt fotogràfic Sonhos Yanomami (2002) de Claudia Andujar, format per 20 peces. La peça es va crear a partir de la col·lecció d’imatges de Claudia Andujar, superposant fotos i negatius des de 1971, quan va visitar per primera vegada la conca del riu Catrimani, al territori Yanomami de Roraima. Andujar és reconeguda com una de les artistes més influents en la fotografia contemporània, especialment pel seu treball que visibilitza i defensa els drets dels pobles indígenes.
D’altra banda, la vídeo-instal·lació de l’artista Bouchra Khalili, The Circle (2023), ha estat adquirida conjuntament amb la Luma Foundation. El 2023, el MACBA va acollir l’estrena de l’obra a l’exposició monogràfica dedicada a l’artista i que portava per títol “Entre cercles i constel·lacions”.
S’incorporen també Acciones Corporales (2013) d’Esther Ferrer i Oruguismo (2021) de Rosario Zorraquín, que enriqueixen el glossari d’obres performatives i que juntament amb Sonhos Yanomami es mostraran per primera vegada el mes de novembre a l’exposició de la Col·lecció MACBA en motiu del 30è aniversari del museu.
Coincidint amb l’aniversari, cal destacar també el treball fotogràfic de Gregori Civera i Josep M. Molinos MACBA en construcció que, a través d’un conjunt de 30 fotografies, documenta la construcció de l’edifici principal del MACBA, entre el 1993 i el 1995, dissenyat per Richard Meier.
D’altra banda, destaca la instal·lació audiovisual de Basel Abbas i Ruanne Abou-Rahme, Untitled (2024-2025), una co-producció entre el Brown University de Providence, la Kunstinstituut Melly de Rotterdam, la Nottingham Contemporary i la Fundació MACBA. Les obres de l’artista Patricia Dauder, Balsa (2011), d’Antonio Pichillá, Kukulkán (2018) i de Nicolás Paris, Pensadores para un protobosque (2023-en curs), també s’incorporen al fons de la Col·lecció MACBA.
Gràcies als fons recaptats a l’esdeveniment Sortir del MACBA -que va tenir lloc el 3 de juny al museu- se suma l’obra Vidas breves (2025) de l’artista Iñaki Bonillas, una instal·lació que ret homenatge als actors invisibles.
Finalment, també s’incorporen el vídeo de l’artista Thomias Radin, Rivâl ( 2023), peça guanyadora de l’edició 2024 del “Premi d’adquisició Loop Fair”, i l’obra de Carlos Motta, Gravidade (2024), que es pot visionar actualment i fins el proper mes d’octubre, a l’exposició monogràfica de l’artista “Pregàries de resistència”.