Eclípse, Serie Muros Dinámicos

Eclípse, Serie Muros Dinámicos

Autor: 
Helen Escobedo
Any:  
1968
Tècnica: 
Madera lacada
Dimensions: 
201 x 76 x 73 cm
Data d’adquisició: 
30 Octubre 2019
Helen Escobedo (1934-2010, Ciutat de Mèxic) va ser una artista que es va caracteritzar pel domini de diverses manifestacions artístiques -escultura, dibuix, instal·lació, poesia, disseny, arquitectura, entre d'altres-, a més de dur a terme importants treballs de gestió cultural i direcció d'institucions en la Ciutat de Mèxic, com el Museu Universitari de Ciències i Arts (MUCA), el Museu d'Art Modern (MAM) i l'Institut d'Investigacions Estètiques de la UNAM.
Eclipse, de 1968, és una obra que pertany a la sèrie de Muros dinámicos que va representar un canvi fonamental en l'obra de l'artista mexicana després de les seves escultures expressionistes datades en els anys 50 i la sèrie "Vernissage" en les que va trencar amb el seu perfil de escultora tradicional de galeria i va començar a treballar en superfícies bidimensionals i monumentals que plantejaven alliberar-se de la base i fer escultura per integrar-la a l'arquitectura.

De més de dos metres d'alçada, Muros dinàmics incorporen materials lleugers, com fusta comprimida policromada amb laques automotrius, varetes d'alumini i el mirall de plàstic anomenat mylar o melinex. Aquestes estructures tenen diversos significats: són escultura i mur, mampara o porta, separen l'espai, però els seus buits, transparències o formes obertes fungen com unificadors del mateix. Els deu murs de la sèrie són diferents entre si i tenen relació amb els objectes híbrids, barreja de pintura i escultura que van formar part de la invenció minimalista. Les formes planes, les curvilínies i les lletres no només apareixen pintades, sinó que en elles s'inscriuen els jocs i ritmes de l'art òptic i les amples bandes del hard edge.

La pròpia Helen Escobedo parlava de la sèrie Muros dinámicos de la següent manera: «La meva intenció és que les meves escultures no existeixin com a obres d'art, sinó que es puguin fabricar en sèrie a qualsevol dimensió i en els colors necessaris. Poden servir com a elements decoratius, com murs estructurals o com a joguines».