A/O (Caso Céspedes)

A/O (Caso Céspedes)

Autor: 
Cabello/Carceller
Any:  
2009
 - 
2010
Tècnica: 
Video monocanal, color, so,12 min 40 s
Data d’adquisició: 
29 Octubre 2019
Cabello Carceller inicien el seu treball a principis dels noranta desenvolupant un treball interdisciplinari que utilitza diferents mitjans d'expressió: instal·lació, performance, vídeo, escriptura, dibuix ... amb la intenció d'interrogar les maneres de representació hegemòniques en les pràctiques visuals i proposar alternatives crítiques.

L'al·lusió a les pràctiques sexuals entre dones i un manifest a favor d'aquestes són dos dels conceptes, més directes, que es desprenen d'aquesta obra. El títol, Ya no me importa tu mirada, reflecteix com, després de segles de repressió, la mirada aliena ja no ha de condicionar el comportament. A partir d'aquest punt es decideix, en primera persona, com es viu i com es vol viure revertint els models impostos.

A/O (Caso Céspedes) s'acosta, des d'una perspectiva contemporània, a la vida d'un personatge històric poc conegut, Elena / o de Céspedes, granadí / a que va viure a Andalusia i Castella al segle XVI i que, havent nascut dona mulata i esclava, va acabar vivint com a home, casant-se per l'Església amb una dona i exercint de cirurgià.

En el vídeo un personatge actual, el gènere sembla indefinit al llarg de l'film, està desenvolupant una investigació de camp per seleccionar els exteriors on es rodarà una pel·lícula sobre Céspedes. La seva mirada cada vegada es torna més introspectiva i conflueixen dos relats que permeten acostar la història llunyana en el temps amb realitats d'avui dia.