ANTECEDENTS

ANTECEDENTS

A finals de la dècada dels vuitanta, l’aleshores alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, va implicar l’empresari Leopoldo Rodés en la creació d’un museu d’art contemporani per a la ciutat. El President de la Generalitat de Catalunya també va recolzar la iniciativa. Una part important de la societat civil catalana compartia la seva mateixa convicció, per la qual una ciutat amb tradició artística, de disseny i d’avantguarda com Barcelona necessitava un museu d’art contemporani.

Amb l’objectiu de col•laborar en la construcció d’aquest centre i contribuir a la creació de la seva futura col•lecció permanent, l’any 1987 nasqué la Fundació MACBA. Trenta-tres particulars —els membres del Patronat— i trenta-tres companyies —Empreses Fundadores— van unir esforços i van realitzar aportacions considerables per tal d’adquirir les primeres peces del museu.

Al cap d’un any, el 1988, la Fundació, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya crearen el Consorci MACBA, l’òrgan rector del museu. I, l’any 2007, s’hi incorporà el Ministeri de Cultura.

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona es va inaugurar l’any 1995. L’edifici, dissenyat per l’arquitecte Richard Meier, va donar un cop de mà a la revitalització d’un barri de la ciutat, el Raval, que aleshores presentava greus dèficits estructurals.